Sunnuntaiaamupaivaa!

Aamulla katselin parvekkeelta alakerran pihalle ja huomasin yhden siella majailevista kissapentueen jasenista paattaneen matkansa palmun alle. Kuulin eilen etta yhden suomalaistyton kotiin oli murtauduttu  ja viety paljon arvokasta, toisen tyton laukku oli viilletty kaupunginvilinassa auki ja viety lompakko, jonka han onneksi paikallisten avulla sai takaisin. Mina jouduin poliisin ja korruption kohteeksi perjantai'iltana kun olimme kulkemassa vanhalle rautatieasemalle kuuntelemaan afrikkamusaa. Poliisi keksi erilaisia syita rahastaa meita ja lopulta paadyin maksamaa n. kolmen euron verran paikallista rahaa paastakseni jatkamaan matkaa, koska passikopioni ei hanen paahanpistostaan ollut muka oikea. Oli miten oli, valilla kurjat asiat kasautuvat ja saavat mielen maahan. Valilla tuntee itsensa niin pieneksi ja voimattomaksi taistellakseen koyhyytta ja kurjuutta vastaan. Olen kuullut ikavia juttuja sairaanhoidosta ja tietamattomyyden aiheuttamasta karsimyksesta. taalla lapset karsivat erilaisista vatsavaivoista ja elaa uskomus, etta ripuliin auttaa kun lapsen takapuoli kaytetaan tulessa tai kiehuvassa vedessa. nain kuvia palovammoista, kuvottavaa! Olen nahnyt sairaita ihmisia kiemurtelemassa maassa. Hiv on kammotta tauti ja joka neljas arviolta kantaa tartuntaa taalla. Kylla voin allekirjoittaa sen tosiasian etta on lottovoitto syntya suomessa! Koulutus ja tietoisuus, yleissivistys kai yhdella sanalla on jotakin mita olen pitanyt liiankin itses taan    selvana.  Onneksi taalla on myos paljon kauniita asioita, iloa ja lampoa, toivoa ja yrittamista.

Perjantaina rautatieasemalla oli aivan mahtava tunnelma. afrikkalaiset soittimet, rytmit, tanssi ja tunnelma pistivat skandinaavinkin tanssijalan vipattamaan. uskomatonta vartalonhallintaa ja fiilista paikallisilla.  Eilen vietin paivan Catembe'niemella piknikilla. Tanaan jatkamme musiikkilinjalla ja taidan menna palvomaan aurinkoa altaan reunalle..

Paasen vihdoin maanantaina aloittamaan harjoittelua paikallisten pyorittamassa yhteisotyossa. olen ajatellut kaynnistaa perhetyoprojektia kunhan paasen aluksi liukumaan sisalle paikallisten maailmaan. onneksi portugalin opetus on kantanut hedelmaa, on kiva huomata etta paiva paivalta pystyy ilmaisemaan itseaan enemman kielellisestikin..

kiitos lammittavista viesteista.

halauksin, saana