voi raka, kirjoitin juuri piiiitkaan jutun jonka tietenkin onnistuin hukkaamaan tallentamatta. eipa auta, karsivallisyytta voi kasvattaa tallakin tavalla:)

Ajatella, olen jo kuukauden ollut taalla maputossa ja viela olen hengissa! Suuremmilta vaaratiloilta olen valttynyt. Eilinen oli kuitenkin varsin kurja paiva. Elina oli vatsapopon takia tiputuksessa ja paasi vasta illalla kotiin. Onneksi kaikki on nyt paremmin. Meita muitakin tyttoja on vahan vatsatauti vaivannut. Lieko tuon veden syyta. Olemme nyt luopuneet pullovedesta ja keittaneet vetta suuressa kattilassa kaasuhellallamme. Kai siita kaiken jarjen mukaan popot pitaisi kuolla keittamalla. toisaalta, taalta voi vatsataudin saada melkein mista vain. Ei sita voi millaan kontrolloida taysin mita syo ja pistaa suuhunsa. Pitaisi yrittaa valttaa syomasta kuorineen hedelmia ainakin. Epailen kylla etta elina on saanut taudin tyopaikaltaan lastenkodista, jossa hygieniataso on mita on. kovin hanakkaasti en viitsi paikallisia tapoja halua kommentoida, mutta kylla taalla sosiaalityolle olisi suurta tarvetta! olen parina paivana ollut elinan mukana toissa ja voi kuinka lapset kaipaavat sylia ja hellyytta!

Tuntuu etta olisin juuri tullut tanne ja matka olisi vasta alkamassa, mutta toisaalta tuntuu kuin olisi ikuisuus siita kun olen nahnyt kotivakea. Olemme tutustuneet uusiin suomalaisiin opiskelijoihin ja suunnitelleet matkustamista heidan kanssaan. Tutustuin sattumalta myos suomalaiseen Sambiassa tyoskentelevaan naiseen ja sain kipinan lahtea Lusakaan. Kylla kai sita nyt pitaa lahtea kun taalla kerrankin on! Ensi viikonloppuna olisi vakaa aikomus tutustua Swasimaahan. Matkustaminen bussilla on edullista ja swasimaaha on lahella. Myos pohjoismosambikia haluaisin nahda ja oikeaa mosambikia. Maputo on Maputo, taalla sanotaan.

Typharjoitteluni ei ole vielaKAAN alkanut. Pinna alkaa talla palaa pikkuhiljaa tahan ainaiseen odottamiseen ja asioiden kummalliseen, minun nakokulmastani epaloogiseen, kulkuun. Byrokratian portaat ovat pitkat ja tiedonvalitys omituista. Onneksi meidan portugalin opetus on alkanut ja on ollut mukava pitkasta aikaan tehda laksyja! :) Ehka motivaatiota nostaa yksi toivoton tosiasia: kielimuuri. Hienosti olemme kuitenkin selviytyneet joka tilanteesta ja saaneet asiamme kerrotuksi tonkolla ja harvasanaisella portugalilla, mutta kuitenkin asiat ovat tulleet selviksi... yleensa ainakin...

Olemme myos tehneet yhteistyota paikallisen sossukoulun kanssa. pidimme esitelmointia omasta nakokulmastamme perhevakivaltaan ja kuulimme opiskelijoiden omia ajatuksia taalta. on kylla onni olla suomalainen! tassakin asiassa. ensi viikolla yhteistyo jatkuu ja keskustellaan prostituutiosta. Joillekin ehka olenkin vuodattanut prostituution silmille kaymisesta. taalla prostituutio on ainakin kaytannossa sallittua, tietyt kadut muuttuvat pimealla ''kauppakaduiksi'' ja baareissa toiminta on avointa. minua kehoitettiin asettumaan tilanteen ulkopuolelle, mutta se ei kylla meikalaiselta herkalta ihmiselta onnistu. olen ollut siita vahan ahdistunut.

tanaan on ollut ihana paiva! on satanut vetta! on siis ollut viilean raikasta ja lahdimme sateenvarjoinemme Tiinan kanssa kavelemaan kaupungille aamulla. Loysin neljannet kengat:) vastustamatonta... Saikahdimme puolikuoliaiksi kun Tiina meinasi kompastua kuolleeseen kissaan, joka makasi muun roskan joukossa katukaytavalla yhdella paakaduista. Taalla on muuten kadut nimetty vanhojen sosialistikonkareiden mukaan, kuten Av. Vladimir Lenin, Av. Mao Tse Tung, Av. Karl Marx jne. hassua. Taalla on siis valtaa pitava puolue vasemmistolainen Frelimo, mutta uskon ihmisten olevan suvaitsevia myos toiseen suuntaan. Enpa ole juuri paassyt kasiksi paikallisten puoluekantoihin. Ehka sisallissodan loppumisesta on sen verran lyhyt aika, ettei siita ole kovin helppo keskustella. ainakaan minun.

Kavimme luonnonhistoriallisessa museossa. naimme valtavasti taytettyja villielaimia:leijonia, norsuja, hippoja, kirahveja, vanhoja kayttoesineita, koruja, soittimia, pikkuotokoita. (joista tulikin mieleeni etta sangyssani vilisti eilen illalla jattitorakka! Gekko sai kaverin!!). Taalla on useita museioita joita haluan nahda, seuraavana listalla vallankumousmuseo!

huomenna pitaa herata aikaisin kasityomarkkinoille!

Halauksia kaikille ja kiitos tuesta!

saana (joka tarkoittaa kuulemma swahiliksi valasta?)