Hei ystavaiset,

Tanaan on oikein hyva paiva taas istahtaa koneen aareen kun ulkona on harmaata ja tihkuttaa vetta. Olen itseasiassa koko paivan tuijottanut ruutua kirjoitellen raportteja ja oppimispaivakirjaa ja sahkoposteja. Tyokaverini oli sairastunut malariaan ja niinpa on ollut aikaa keskittya kirjoittamiseen.

Harjoitteluasiat alkavat nyt rullaamaan mukavasti. Teen toita teinien kanssa. Tuolla meidan tyopaikalla toimii jo ryhma nuorille, minka tarkoituksena on tukea heita harrastuksissa ja koulutiella etteivat poikkea vaarille teille. Taalla nuo sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat ovat nakyvia ja koyhyys pakottavaa. Nuoret ovat ihan mahtavaa jengia! Hyva on myos, etta teen toita kahden paikallisen tyontekijan kanssa, joista toinen osaa jopa englantia! Minun oli suunniteltava ja mietittava harjoittelua uusiksi koska pienten lasten kanssa ei vain portugalin taidoillani pitkalle potkita. taalla kaiken lisaksi osa lapsista puhuu pelkkia alkuperaiskielia ja oppivat portugalia vasta koulussa. Joka tapauksessa, mina teen toita nuorten kanssa englanti-portugali-sekakielella ja yritetaan ymmartaa toisiamme. itseasiassa pitaisi valmistella englannintunteja! tarkein kieli taalla ehka kuitenkin on tuo bodylanguage...:)

Kovasti siellakin tuntuu ihmisilla tapahtuvan. Odotan kovasti etta paastaan vaihtamaan kuulumisia ja tekemaan kivoja juttuja! Kylla se maailma pyorii siellakin pain... Onneksi sitten kun tulen on kesa! Taalla yot ovat kylmenneet ja viime viikonloppuna swasimaassa olisin tarvinnut takin paalleni. Taalta kylla saa vaatetta ostettua, mutta pitaisi varautua ajoissa. Ostinkin second hand shopista kivan jakun.

Taalla elama tosiaan tasaantuu ja arkistuu. Nyt jopa malttaa viettaa paivia kotona ja pystyy keskittymaan opiskeluihin paremmin. Oltiin pari viikkoa sitten Tiinan ja paikallisten ystavien kanssa Xai-Xaissa, n. 200 kilometria Maputosta pohjoiseen. Siella oli ihanat rannat ja majoituttiin yhden tyton kotona, hyvin paikallisesti. Tehtiin ruokia perusteellisesti jauhamalla ensin vilja kasin jauhoksi ja kaikki tapahtui pienella pihamaalla. Keskella pihaa seisoi kaivo, joka oli oikeastaan koko kodin keskus. Pesuvesi, juomavesi ym. kannettiin siita ampareilla ylos. Ihmettelen kuitenkin miten kodit ovat taalla niin siisteja ja natteja kun niissa eletaan ihan eri tavalla kuin meilla. Kaytiin katsomassa vanhoja tulvapaikkoja Frelimo-puolueen lippujen heiluessa viereisella muistoaukiolla ja tuntui kuin olisi palannut ajassa taaksepain...Xai-Xai on tuon puolueen paakaupunki, sita ei voinut olla huomaamatta. Se on myos Maputosta seuraavan provinssin Gazan paakaupunki. Lehmia, vuohia ja kanoja tepasteli kaduilla ja voi vain kuvitella mita landea sitten muu provinssi on, jos tuo oli paakaupunki!

Viime viikonloppuna suunnattiin suomipoppoolla Swasimaahan. Maisemat olivat mahtavat, melkein niin ku norjassa olis ollu. Vuoristoista ja savannista ja huomattavasti vauraampaa kuin rajan talla puolella. Nahtiin apinoita tien varrella ja tiina naki villisian ja antiloopin! Varsinaisessa luonnonpuistossa ei kayty, mutta perinteisessa kylassa kylla, missa paastiin tutustumaan perinteiseen savimajakulttuuriin ja nauttimaan varikkaasta tanssiesityksesta.

Vaikka olen nyt asettunut paremmin tanne on koti-ikava valilla hurja. Ehka olen niin herkkis, etta otan valilla asiat taalla raskaasti. Paljon on kaikkea ihanaa, mutta kurjaa myos. Taudit (hiv, malaria..) ovat niin todellista arkipaivaa ettei sita ole aiemmin ajatellutkaan. Liikenteessa sattuu onnettomuuksia ja saa kylla olla tarkkana mista ja milloin kadun ylittaa.  Mutta paaasiassa on hyva mieli. Batiikkikurssi on alkanut ja se on tosi mielenkiintosta, hidasta ja monivaiheista, mutta alyttoman mukavaa!!

Nyt lahden ruokakauppaan ja sitten siivoan kamppaa kun aiti ja tuula tulevat lauantaina!!

halaus, saana